Inspiratie Kleur inspiratie Slaapkamer inspiratie Tips Wooninsipratie Woonkamer inspiratie Woonstijlen

Hoe je de kleur van jouw tapijt kunt kiezen

Tapijt kan een van de moeilijkste onderdelen van decoratie zijn, omdat er zoveel beslissingen moeten worden genomen: de stijl van tapijt, vezeltype, patroon, kwaliteit en tenslotte de kleur.

Kleur is vaak de moeilijkste beslissing voor mensen. Het kan moeilijk zijn om de kleur in een grote ruimte te visualiseren, te oordelen naar een klein staal. Een kleurverandering kan een dramatisch effect hebben en soms, zelfs als een verandering gewenst is, kan het een beetje eng zijn.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen als het gaat om het kiezen van een kleur tapijt, lees dan verder voor enkele tips en suggesties om je te helpen.

Welke kleur kiest u als eerste: tapijt, meubels, beddengoed of verf?

Welk deel van het decor van hun kamer moet je als eerste selecteren, wanneer je helemaal opnieuw begint? Voor de belangrijkste woonruimtes in het huis, zoals de woonkamer, kies je eerst de bank kleur. De reden hiervoor is dat de selectie van stoffen kleuren vaak beperkter is voor banken dan voor tapijt of verf. Veel bank stijlen worden aangeboden in een keuze uit slechts vier of vijf (of minder) kleuren, tenzij de bank op maat wordt gemaakt. Daarom, als het niet als eerste wordt gekozen, kan het moeilijk zijn om een ​​bank te vinden in de stijl die je wilt, die overeenkomt met het tapijt dat je al hebt gekozen.

Zodra de bank is geselecteerd, kies je het tapijt en tenslotte de verf. Nogmaals, dit komt omdat de verf een vrijwel onbeperkte kleurselectie heeft. Begin met het element dat het meest beperkt is in de keuze en sla de component op met de grootste selectie als laatste.

Gebruik dezelfde logica in andere kamers, zoals slaapkamers. In dit geval zijn de opties voor beddengoed behoorlijk groot, dus kies eerst de tapijtkleur. Aangezien beddengoed een kleinere investering is en relatief gemakkelijk te veranderen, wil je misschien de verf kleur selecteren voordat je de bedbedekking kiest.

Neutrale kleuren voor tapijt

Er is een reden waarom neutrale kleuren de grootste verkopers van vloerbedekking zijn. Tapijt heeft een grote impact op een kamer en een heldere kleur in een grote ruimte kan overweldigend zijn. Ook is het vervangen van het tapijt duur. Tenzij je over de middelen (en het geduld) beschikt om je tapijt om de paar jaar te vervangen wanneer trends veranderen, kun je het beste de kleur op de vloer neutraal houden. Gebruik de heldere of opvallende kleuren in andere, minder dure elementen van de kamer: verf op de muren, kussens op de bank, beddengoed en kleinere accent stukken zoals lampen en ingelijste kunst .

De huidige trends geven de voorkeur aan neutrale kleuren in aardse tinten, waaronder warme grijstinten en het immer populaire beige. Neutronen hoeven niet saai te zijn. Om ervoor te zorgen dat uw tapijt ondanks de neutrale kleur toch persoonlijkheid heeft, kiest u voor textuur in het tapijt. Friezen of knip- en haak stijlen bieden diepte en karakter aan je tapijt terwijl het subtiel genoeg wordt gehouden om te voorkomen dat het in het brandpunt van de kamer verandert.

Berber Flecks

Een andere geweldige manier om persoonlijkheid in je tapijt op te nemen, is door een flecked kleur te kiezen in plaats van een effen kleur. Technisch gezien zijn deze kleurvlekken in een tapijt bekend als Berber, hoewel de meeste mensen de term Berber gebruiken om naar een lusvormige stijl van tapijt te verwijzen. Typisch, tapijten met Berber vlekken zijn te vinden in neutrale kleuren met donkerdere neutrale kleuren gebruikt voor de vlekjes.

Behalve dat ze visueel aantrekkelijk zijn, zijn Berber-vlekjes heel praktisch, omdat ze kunnen helpen om stukjes vuil of pluisjes te verbergen die zich op je tapijt tussenin bevinden.

Lifestyle is belangrijk en de kleurr van het tapijt

Je levensstijl en de manier waarop de kamer met tapijt zal worden gebruikt zijn enorme overwegingen in tapijtkleur. Een druk huishouden met kinderen, huisdieren en werkende ouders leent zich gewoonlijk niet goed voor witte tapijten, die gemakkelijker dan andere kleuren verkleuring kunnen vertonen.

Houd in gedachten dat zeer lichte en zeer donkere kleuren veel meer ongewenste rommel tonen dan middentonen. Hoewel een donkere kleur goed is in het verbergen van vlekken, zal het lint en stof meer laten zien dan andere kleuren. Een tapijt dat niet te licht of te donker is, is de beste kleur om deze problemen te maskeren.

Kies je tapijtkleur verstandig

De kleur van het tapijt kan het hele gevoel van een kamer veranderen, dus zorg ervoor dat je je kleur zorgvuldig en verstandig selecteert. Bedenk hoe trends in de loop van de jaren kunnen veranderen, en zorg ervoor dat de kleur die je vandaag leuk vindt je in de toekomst nog steeds aanspreekt.