Inspiratie Kleur inspiratie Tips Wooninsipratie

Signalen dat het tijd is om je huis te schilderen

Het schilderen van je huis kan ongemakkelijk en tijdrovend zijn, maar het is makkelijker dan het lijkt. Het is een goede investering die de integriteit en goede looks van het huis uitbreidt.

Verf is de eerste verdediging van je huis tegen het weer en de eerste indruk die gasten en potentiële kopers krijgen. Wanneer verf vervaagt, breekt of schilt, is het duidelijk tijd om opnieuw te schilderen. Maar er zijn andere veelbetekenende tekens.

Schilferende, borrelende of krakende verf

Deze tekens duiden vaak op droogrot, natrot of schimmel veroorzaakt door mislukte weersbestendigheid. Sterk zonlicht, strenge winters, extreme vochtigheid, stormen, zandstralen en zeewinden kunnen bijdragen aan de schade.

Vervaging van verf

Bleken door de zon is normaal en donkere tinten hebben de neiging sneller te vervagen dan bleke tinten. Het vervagen op schaduwrijke zijden van het huis wijst echter op problemen met de dampremmende laag of met binnendringend water. Zoek naar schijnbaar mysterieuze vlekken die naar beneden druipen op de verf. Als wateroplosbare materialen die voor het interieur van het huis zijn ontworpen buiten het huis terechtkomen, is dit een teken van waterlekkage. Als je de bron niet kunt vinden, bel je een expert.

Omdat de verfkleur is gewijzigd

UV-stralen zorgen ervoor dat de verf vervaagt en veranderen soms in een ongewenste schaduw na het schilderen. Beige kan binnen enkele weken worden omgezet in roze. Om dat te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de verf van buiten bestand is tegen UV-effecten.

Oppeppen

Als het huis er vervaagd uitziet; misschien valt de bekleding niet meer op of is er niets om het huis tegen de omgeving te laten ‘knallen’, zal een nieuwe verflaag meestal de truc doen, waardoor het huis er fris uitziet en de waarde van het huis toeneemt.

Als je huis nieuw is

Contractanten spuiten meestal een verflaag over voorgegooid hout. Die “primer” minimaliseert de kromming bij de houthandel, maar het is in het algemeen om zwellen of krimpen te voorkomen. Indien mogelijk, “primer” het hout voordat het is geïnstalleerd.

Voor verfspanen of schillen

Wacht niet tot verfspanen zichtbaar zijn vanaf de straat om opnieuw te beschilderen. Vroegtijdig schilderen van je huis minimaliseert schade aan de buitenkant van het huis en minimaliseert ook de noodzaak van voorbereidend werk, zoals het schrapen van afbladderende verf, afdichtingen afdichten of het vervangen van hout. Het minimaliseren van de noodzaak van voorbereidend werk verlaagt de schilderkosten.

De meeste huizen moeten elke zeven tot tien jaar worden geverfd, maar het werkelijke tijdsbestek varieert per materiaal en regio. Zo moet de gevelbekleding van cementvezelplaten om de 10 tot 15 jaar opnieuw worden geschilderd, maar moet meer traditionele bekleding vaker worden geverfd. In gebieden met intens zonlicht, moet stucwerk, vinyl of aluminium gevelbeplating ongeveer om de vijf jaar worden geschilderd. Houten gevelbekleding moet mogelijk elke drie tot zeven jaar worden geschilderd. In gebieden waar het zonlicht minder intens is, zou de verf vier tot tien jaar op hout en 20 jaar op vinyl of aluminium moeten meegaan.